duminică, 31 martie 2013

uleiul volatil de leustean

miros intens, aromatic, amintind de cardamom, angelică..
Pentru obţinerea uleiului volatile se pot utiliza tulpinile cu frunze şi flori, fructele şi rizomii. Uleiul cel mai apreciat este din rizomi. Randamentul în ulei volatil este cuprins între 0,1-0,2%, iar din rizomi uscaţi 0,5-1%.
Uleiul volatil de leustean conţine hidrocarburi monoterpenice, (dintre care a-pinenul, b-pinenul şi b-felandren în cantitate mai mare), compuşi oxigenaţi: pentilciclohexadienă, ftalide (ligustilidă sau 3n-butilidenftalidă, 3n-butiliden-4,5-dihidroftalidă, n-butilftalidă), cumarine….

Hidrocarburile monoterpenice reprezintă 80% din compoziţie, iar b-felandrenul este componentul major (60%).
Uleiul volatil din rizomi este utilizat în parfumerie în compoziţii de tip oriental şi florale, cărora le confer note calde, aromatice, fiind un bun potenţiator.
Se asociază bine cu extracte din galbanum, opoponax, licheni de ştejar, cumarină…

leuştean, combinat cu smirnă, uşeţel, note de mosc în Skarb
un blog lavanda si leustean aici

mai poate fi bucatarie si chimie!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu