duminică, 31 martie 2013

uleiul volatil de cardamom

miros condimentat, camforat
Uleiul volatil se obţine din fructe uscate şi zdrobite şi din seminţe prin antrenare cu vapori. Randamentul în ulei este de 3,5- 7%. Uleiul de cardamom este un lichid aproape incolor, dar care devine aproape brun prin expunere la lumină.

Uleiul de cardamom conţine hidrocarburi monoterpenice (a-pinen, sabinen, a- şi g- terpinen, limonen, camfen), terpenoide (1,8-cineolul şi acetatul de terpenil sunt majoritari), sesquiterpenoide (bisabolen, farnesol şi nerolidol).
Este utilizat în compoziţii florale şi dulci, tip trandafir, lăcrămioare, ylang-ylang, cărora le conferă  note calde.
note de vârf cu cardamom şi iasomie în Escale à Pondichéry
cafeaua aromată cu cardamom, simbol al ospitalităţii arabe

uleiul volatil de leustean

miros intens, aromatic, amintind de cardamom, angelică..
Pentru obţinerea uleiului volatile se pot utiliza tulpinile cu frunze şi flori, fructele şi rizomii. Uleiul cel mai apreciat este din rizomi. Randamentul în ulei volatil este cuprins între 0,1-0,2%, iar din rizomi uscaţi 0,5-1%.
Uleiul volatil de leustean conţine hidrocarburi monoterpenice, (dintre care a-pinenul, b-pinenul şi b-felandren în cantitate mai mare), compuşi oxigenaţi: pentilciclohexadienă, ftalide (ligustilidă sau 3n-butilidenftalidă, 3n-butiliden-4,5-dihidroftalidă, n-butilftalidă), cumarine….

Hidrocarburile monoterpenice reprezintă 80% din compoziţie, iar b-felandrenul este componentul major (60%).
Uleiul volatil din rizomi este utilizat în parfumerie în compoziţii de tip oriental şi florale, cărora le confer note calde, aromatice, fiind un bun potenţiator.
Se asociază bine cu extracte din galbanum, opoponax, licheni de ştejar, cumarină…

leuştean, combinat cu smirnă, uşeţel, note de mosc în Skarb
un blog lavanda si leustean aici

mai poate fi bucatarie si chimie!!!

sâmbătă, 30 martie 2013

chimia si bucataria

Azi:


mucenici si poale-n brau
1 (15 minute), la noi mucenici, la alţii polonezi

2 (25 minute) poale-n brâu (cu brânză dulce şi mac)


Cu brânză sărată şi mărar, când vine primăvara!!

Chimiştii sunt bucătari buni,


chimiştii organicieni şi mai buni!!




miercuri, 27 martie 2013

carvona si pulegona

sau menta creaţă si menta salbatica



Uleiul  volatil din menta creaţă (spearmint) se obţine prin antrenare cu vapori din planta verde, înflorită, recoltată în luna iulie. Randamentul în ulei volatil este foarte mic (0,3-0,7%).
miros cald, uşor verde, penetrant

Uleiul volatil conţine hidrocarburi monoterpenice, sesquiterpenoide,  compuşi oxigenaţi monoterpenici, din care (-)-carvona este componentul caracteristic al uleiului (50-70%). În parfumerie este puţin utilizat, pentru a conferi prospeţime şi note verzi compoziţiilor pe bază de lavandă.

Uleiul volatil din menta salbatica se obţine prin antrenarea cu vapori a plantei verzi, recoltată în perioada de înflorire. Antrenarea uleiului se realizează în aproximativ 6 ore, cu randament 1%.
miros proaspăt, ierbaceu, uşor amar şi lemnos

Acest ulei conţine în cantităţi mici hidrocarburi monoterpenice, terpenoide, printre care pulegona în cantităţi apreciabile (80-90%), compuşi oxigenaţi de natură neterpenică, sesquiterpene.
Uleiul de mentă sălbatică este folosit în compoziţii cu caracter ierbos sau lemnos, de tip masculin.
Aroma proaspata  de mentă se gaseste in  Aqua Allegoria Mentafollia, Aqua Allegoria Herba Fresca
Note proaspete de mentă, grapefruit şi lămâie, o notă de mijloc de muşcată, ghimbir şi alte condimente pe o bază de lemn de cedru şi vetiver în Kenzo Homme Sport.

referat de necesitate 5

marți, 26 martie 2013

uleiul volatil de coriandru

miros dulce, linaloolic
Uleiul volatil de coriandru se obţine prin antrenarea cu vapori a fructelor uscate. Gradul de maturizare al fructelor, înainte de recoltare, contribuie foarte mult la calitatea uleiului. Compoziţia uleiului volatil existent în planta verde şi în fructele imature este mult diferită de cea a fructelor mature.

Constituenţii uleiului volatil din fructele de coriandru sunt: hidrocarburi monoterpenice 20-30% (a-pinen, b-pinen, limonen, p-cimen, a-şi g-terpinen, a şi g-felandren, sabinen, camfen, mircen, (a-tujen, D3-caren şi terpinolen), terpenoide (linalool, acetaţii de linalil, geranil, camfor şi carvonă etc.), sesquiterpenoide.
Componentul principal, major al uleiului de coriandru este (+)-linaloolul.
În parfumerie este utilizat în compoziţii de tip masculin, orientale sau florale, aducând note dulci, uşor lemnoase şi picante.
Coriandru în note de vârf,  alături de garoafe, smeurura, piersici, bergamot, floare de portocal şi piper Sichuan în Jewel Charms, alături de bergamotă şi lemn de trandafir în Platinum Egoiste
green fougères: coriandru, lavandă, patchouli pe o bază de lemn de cedru in Guilty Black Pour Homme.



duminică, 24 martie 2013

ambra

secreţia sub forma unor calculi, la nivelul intestinului unui caşalot

Este de 4 tipuri, în funcţie de culoare (de gradul de maturaţie): ambră neagră de consistenţă moale, ambră gri închis către negru, ambră gri şi ambră albă. Ambra gri şi cea albă sunt calităţile cele mai apreciate.
Ambra se utilizează în parfumerie sub formă de tincturi alcoolice. Mirosul tincturii este complex, cald, amintind de mirosul algelor marine, de tabac, cu o nuanţă de muscat, foarte tenace.
Prin distilare cu vapori de apă sau codistilare cu glicol se obţine un ulei volatil, cu randament de 0,3-0,65%. Majoritatea componenţilor chimici ai ambrei sunt inodori. Partea antrenabilă cu vapori (0,15-0,3%) este constituită din componenţi odorizanţi.

Cel mai important constituent chimic al ambrei este ambreina, care este inodoră, dar care în urma unor procese oxidative şi fotochimice, duce la apariţia unui mare număr de compuşi odoranţi.
Efectul odorant caracteristic de „ambră” se datorează ambroxului.
Ambra este exclusiv folosită în parfumeria fină, sub formă de tinctură 3%. Este folosită pentru a exalta notele florale, în parfumuri cu tonalităţi calde, cu notă orientală şi parfumuri cu notă ambrată dominantă.
- ambra, alaturi de note verzi lemnoase de vetiver si patchouli, combinandu-se armonios cu iasomia si trandafirul in Chanel 5
- esentele lemnoase, ambra, moscul si vanilia în Coco
- ambra si tutunul în Egoiste 
- lemn de santal, ambra, mosc, muschi de stejar, vanilie ...în Allure Homme
- ambra gri în Balmain Ambre Gris
- ambră, fum, cu note de vârf coriandru, oregano şi dafin în Ambre Sultan creat de Cristopher Sheldrake 
eleganţă în Ambre Nuit – Dior

vineri, 22 martie 2013

uleiul esential de lavanda

miros cald şi dulceag, uşor lemons şi camforat

Uleiul volatil de lavandă se obţine din inflorescenţe proaspete prin antrenare cu vapori (randament 0,8-1%).
Conţine: hidrocarburi monoterpenice, sesquiterpene, monoterpenoide (acetat de linalil, linalool, camfor, borneol, geraniol, 1,8-cineol, terpinen-4-ol, a-terpineol lavandulol, acetat de lavandulil etc), cetone, AG, fenoli etc. Componentul principal al uleiului de lavandă este acetatul de linalil (30-60%).

Uleiul de lavandă este foarte mult utilizat în parfumerie şi cosmetică. Intră în compoziţia multor tipuri de parfumuri, în primul rând ape de colonie şi ape de lavandă.
Uleiul de provenienţă engleză este foarte apreciat (lavanda englezească şi fougére).
iris, tonka, lemn de santal, alături de prospeţimea lavandei in Aqua Allegoria Lavande Velours
ambră, lavanda si smirnă în Jo Malone Amber And Lavender Cologne
lavanda alaturi de note de  tarhon, flori de tutun, chihlimbar, iris, mandarina în Versace Dreamer
notele superioare de bergamota, plante mediteraneene, lavanda si musetel în Houbigants Fougére Royal, primul parfum "fougere" (cu arome de feriga) creat vreodata, stabilind o clasa complet noua de parfumuri. A fost lansat pentru prima data in 1882.
lavanda, bergamota si menta in Amber & Lavender , parfum creat de Jo Malone pentru sotul sau, din start acest parfum este destinat unui barbat.

iar despre atelierul de lavanda aici






referat de necesitate 4

joi, 21 martie 2013

uleiul volatil de eucalipt

miros de camfor şi cineol, plăcut dulceag
Din frunze proaspete sau parţial deshidratate, prin distilare cu abur şi  rectificare, se obţine un lichid incolor sau slab gălbui.
Acest ulei volatil conţine hidrocarburi monoterpenice, compuşi oxigenaţi, 1,8-cineolul (eucaliptolul), fiind componentul principal (70-80%). Mai conţine sesquiterpenoide, printre care: aromadendren, globulol, ledol, a-gurjunen.
Uleiul de eucalipt se foloseşte în parfumerie, având proprietatea de a lifta unele compoziţii. Despre proprietăţile lui terapeutice aici
Despre cum este folosit pentru combaterea uscaciunii nazale, rinitei, am discutat astazi.

miercuri, 20 martie 2013

despre evaluatori

si evaluati
ca neo-analfabetii sunt prezenti peste tot,  s-a mai spus.
Ca unii devin peste noapte evaluatori, sfidand criteriile de performanta spun in cele ce urmeaza.
Evaluarea angajatului este facuta de sef. Acesta, pe baza unor criterii stabilite de alti sefi si mai "competenti", ne da calificative. La unii bine, altora foarte bine si ca sa nu ne suparam, anul acesta, toti am luat foarte bine. Punctajele difera, de la batran la tanar, de la amic sau mai putin amic. Unde este feedback-ul functei de control, reglarea sistemului?
Cand seful este ales pe criterii de competenta, cand se poate impune in fata subordonatilor, evaluarea va fi obiectiva,  cu identificarea corecta a lipsurilor, corectarea eficienta a lor si fara suparari. Functia de predictie functioneaza!!!

despre evaluatii la chimie

activitatea didactica: este pentru toti cei care au ajuns in invatamantul superior, nu conteaza cum, ce au invatat la disciplinele predate, au un doctorat (in orice!!)
ca disciplina se preda in invatamantul preuniversitar, in ciclul de licenta cu  tabla, creta si prin experiment. Acest lucru este OBLIGATORIU.  Renuntarea la materialele didactice, la metodele de evaluare traditionale,  si utilizarea metodelor moderne (suna mai bine decat alternative pentru un evaluat premiant) prin folosirea calculatorului, videoproiectorului si evaluarea prin proiect va duce la cresterea numarului de neo-analfabeti, pardon potentiali manageri!
Fără a scrie formule, ecuaţii de reacţie,  calcule stoechiometrice, fara experiment (miros de benzen, toluen, acetona, alcool, fenol) chimia devine dintr-o ştiinţă practică, concretă, o ştiinţă virtuală!

activitatea de cercetare: este pentru premianti (real winners)

marți, 19 martie 2013

uleiul volatil de rozmarin

miros proaspăt, cineolic


Uleiul volatil se obţine din ramuri cu frunze şi flori, prin antrenare cu vapori de apă, în 2-3 ore. Randamentul este mic (0,5-1,5%).


Conţine: hidrocarburi monoterpenice (a şi b-pinenul fiind produşii majoritari, 20-30%), monoterpene oxigenate (în proporţie mai mare 1,8-cineolul 15-20%, borneol 10% şi camfor 15%), sesquiterpene.

Uleiul volatil de rozmarin este una din cele mai vechi materii prime pentru parfumurile alcoolice. A fost folosit pentru prima dată în secolul XIV în celebrul parfum al Evului Mediu “Eau de la Reine de Hongrie”.
Uleiul de rozmarin are şi pronunţate acţiuni antioxidante şi antimicrobiene.
Plante in ghiveci se găsesc la mine pe balcon, pe biroul meu la loc de cinste, langa ultrabook. Cel de pe balcon are, acum, mici flori de culoare roz-levantică.
Arome picante de coriandru, rozmarin si  piper roz se găsesc în Agent provocateur eau emotionnelle



sâmbătă, 16 martie 2013

uleiul volatil de grapefruit

miros citrat, uşor aldehidic şi lemnos...
Pentru obţinerea uleiului volatil se utilizează pericarpul fructelor, din care se extrage uleiul volatil prin presare.

Componentul majoritar este (+)-limonen, prezent în proporţie peste 90% şi g-terpinen. Compuşii oxigenaţi sunt prezenţi în cantitate mică, 3-4%, dar sunt de mare efect pentru mirosul uleiului volatil. Mai sunt prezente sesquiterpenoide, precum: cadinen, paradisol şi (+)-nootkatonă, o cetonă caracteristică care contribuie la individualizarea gustului şi mirosului. În uleiul brut se găsesc cumarine şi furocumarine, de tipul celor din uleiul de bergamot.




amestec de grepfruit si patchouli, petit grain, bergamont se gasesc in Aqua Allegoria Pamplelune



referat de necesitate 3

fleur d'oranger

uleiuri volatile: mandarin si busuioc

uleiul volatil de mandarine - miros proaspat, miros de neroli

Uleiul volatil de mandarin este un lichid de culoare brun-portocalie sau brun-verzuie si se obtine din pericarpul fructului.


 
Mirosul caracteristic uleiului de mandarine este dat de prezenţa în compoziţie a timolului şi a eterului său,  N-metilantranilatului de metil şi a aldehidelor sesquiterpenice (a şi b-sinensal).
În parfumerie este ultilizat în multe compoziţii cu notă citrică, pentru îmbogăţirea buchetului unor compoziţii tip apă de colonie şi aldehidice.

Uleiurile volatile din busuioc, cu miros picant, condimentar au compoziţii chimice foarte diferite, întrucât biochimia plantei este intens influenţată de factorii de mediu. Componenţii principali sunt (+)-linaloolul (până la 40%) şi metil-cavicolul (25%).
Uleiul volatil de busuioc este utilizat în compoziţii de tip violete, narcise şi buchete florale. Prezintă şi o bine cunoscută acţiune bacteriostatică şi bactericidă.
Prospetimea delicioasa a mandarinei, este pusa in valoare de farmecul aromei de busuioc în Aqua Allegoria Mandarine-Basilic.

vineri, 15 martie 2013

uleiul volatil de lamaie

notă proaspătă şi luminoasă


Uleiul volatil de lămâie se obţine din pericarpul fructelor, printr-un procedeu simplu, ce constă din presarea acestora, decantare şi filtrare. Pentru deterpenarea uleiului se aplică distilarea sub vid sau extracţia.



Conţine hidrocarburi monoterpenice (limonenul 70%), compuşi oxigenaţi (linalool, citral 5,5%, a-tuien, a-pinen, a-pinen 10%, a-terpinen, g-terpinen 10%, p-cimen, mircen, sabinen, a-felandren, camfen, caren), sesquiterpenoide (bisabolen, cariofilen, d-cadinen, alcool sesquiterpenici). Citralul este componentul caracteristic al uleiului de lămâie.

Uleiul volatil de lămâie este utilizat în parfumerie ((compoziţii de ape de colonie clasice, parfumuri cu notă fructată), băuturi răcoritoare, aromatizant şi modificator de gust în produse farmaceutice.
Aroma proaspata  de lămâie se gaseste in  Aqua Allegoria Lemon Fresca

miercuri, 13 martie 2013

uleiul volatil de portocale

aroma proaspata si dulce

Uleiul volatil se obţine din pericarpul fructelor prin presare la rece. Se poate obţine ulei şi prin  antrenare cu vapori de apă, numai că acesta este de calitate inferioară.

Deşi limonenul este componentul majoritar al uleiului, nota caracteristică de miros şi gust este dată de compuşii oxigenaţi, de decanal, octanal, a şi b-sinensal.
Uleiul volatil de portocale este utilizat în parfumerie (compoziţii de ape de colonie clasice, parfumuri cu notă fructată, acorduri de vârf), pentru aromatizarea unor produse farmaceutice...

Aroma proaspata  de portocale se gaseste in Aqua Allegoria Orange Magnifica, primul parfum fructat din serie.

duminică, 10 martie 2013

sâmbătă, 9 martie 2013

prietenul politistului

…..că am fost tare afectată zilele acestea, că am rămas fără permis şi cum am fost interceptată am mai spus.
Imi fac datoria la locul de muncă, uneori chiar mai mult decât se cuvine.
Nu conduuuuc cu viteză!!!!
Acord prioritate pietonilor (de multe ori sunt certată de ai mei şi alţii care se cam grăbesc, de ce opresc).
Nu m-am sustras niciodată de la evenimentele neplăcute, inerente. Mi-am bătut capul cu toate lucrurile de etică, conduită....

Si iata-ma oprită de poliţist, certată că nu am oprit, că m-au alergat 500m...
Că stau la pândă, se poate vedea după amenzile care le tot dau din aceleaşi locuri (nu prea multe locuri, căci nu este cazul!!). Dar cine să vadă?
Că nu au un comportament adecvat când te opresc, este alt aspect. Le este greu, .... Poate am avut eu ghinion si am dat peste un astfel de politist.

Si iata că mi s-a dat şi o replică. Am văzut-o astăzi. De la prietenul poliţistului.....

Nu că ar sti să vorbească prea bine, este natural omul meu. Probabil cu limba română se chinuie, cum se chinuia şi poliţistul meu cu nişte ironii...

Omul are şcoală, acea şcoală care scoate neo-analfabeţii, o consecinţă anormală a frecvenţei cursurilor de astăzi.



Imi fac datoria acolo unde sunt.

Cer să fiu respectată şi tratată cum se cuvine. Nimic mai mult.

9 martie

Printe amenzi primite,

didactici prafuite,

seminarii irosite,

astazi am primit mucenici moldoveneşti şi placinte poale-n brâu.

În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi portile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiţi sfinţi,mucenici sau bradosi. În Moldova, aceştia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi nucă.
Unii, bărbaţi, „care ţin la tradiţie”, susţin că ar trebui date pe gât nu mai puţin de… 40 de pahare, fiecare pentru câte un martir, pentru a avea noroc şi a fi sănătoşi tot anul. Obiceiul de a bea, în această zi, 40 de pahare cu vin roşu vine de la “credinţa” că vinul băut de Măcinici se transforma de-a lungul timpului în sânge şi putere de muncă.


Unii spun ca astazi ar fi ziua barbatului...

vineri, 1 martie 2013

illettrisme de retour

analfabetismul recapatat sau neo-analfabetismul

Ziarul francez „Le Monde“ de duminică 17  februarie publică o pagină întreagă sub titlul „Analfabetismul, un fenomen puţin cunoscut şi tabu“. Subtitlul e şi mai neaşteptat: „Cu ajutorul unor strategii de ocolire, aceşti salariaţi reuşesc să-şi ascundă dificultăţile“.

"Salariaţii cu pricina sunt uneori, ţineţi-vă bine!, conducători de instituţii sau formatori de cadre."
"Vechiul analfabetism era consecinţa normală a ne-frecventării şcolii. Noul analfabetism este consecinţa anormală a frecventării şcolii.
Neo-analfabeţii trecuţi prin şcoală ca gâsca prin apă sunt prezenţi peste tot, au opinii, dau lecţii"


Nicolae Manolescu, Neo-analfabetismul
http://adevarul.ro/news/societate/neo-analfabetismul-1_5130d8e100f5182b85b9fc44/index.html