luni, 25 februarie 2013

Inotul de performanta

Sportul de performanta este o uzura, solicita organismul foarte mult

Mi-am propus mai de mult sa postez despre sportul de performanta, dar astazi ma simt obligata sa fac acest lucru. Aseara, unul dintre inotatorii talentati, poate cel mai talentat, a murit la o petrecere!!
Un tanar de 18 ani, cu un viitor stralucit, cu o constitutie ideala pentru acest sport, serios, disciplinat, ordonat, talentat,.... In fine l-am admirat de fiecare data cand venea la CN la Pitesti. Il dadeam exemplu copiilor de la clubul din care face parte si baiatul meu,  cum isi face incalzirea acest sportiv, cat de serios este in tot ceea ce face.
Cand il certa antrenoarea, tacea, asculta  si... nu raspundea. Spun acest lucru fiindca la un concurs am stat in spatele lor. Un sportiv ideal pentru un antrenor (poate) mai putin exigent.
Octavian Ciocan la juniori, devenea CN la seniori. Avea record national, la 16 ani la 800 l, a fost multiplu campion national, multiplu campion balcanic de juniori la 50, 100, 200, 400l, argint la 200f.... si moare la o petrecere,  dupa ce consuma alcool (!!!!!!). Avea doar 18 ani!!!
Surse din cadrul Serviciului de Medicina Legala au declarat pentru Infobraila ca sportivul Octavian Ciocan a decedat in urmainsuficientei cardio-circulatorie, cu infarct miocardic acut, cu cardiopatie hipertrofica si stenoza aortica"
Se intampla la nici un an de cand campionul mondial la 100b, Alexander Dale Oen (26 ani, aprilie 2012) moare, dupa antrenament (atac de cord, provocat de o boala coronariana cronica) !!!!!

Un comentariu trist dar adevarat despre Dale Oen, dar si se potriveste si in cazul de fata:

If this guy had smoked, ate pies, and drank like a fish instead of trying to swim like one he could have easily made 50, red arrow all you like, The Truth often hurts.”

 Sportul de performanta, (mai ales cand te bati la sutimi de secunde), solicita la maxim  organismul, iar daca acesta nu este sanatos, problemele pot fi fatale.
Controalele medicale  la 6 luni ar trebui  facute cu cea mai mare responsabilitate, analizele interpretate corect, o alimentatie prescrisa de nutritionisti profesionisti capabili sa le ofere cele mai bune informatii cu privire la dieta, psihologi ca urmare a solicitarii fizice si psihice de multe ori peste limite, multa odihna,...
La momentul actual in sport nu se investeste nimic (poate in fotbal, daca se numeste  sport) . Parintii aduc copiii (spre ce?) la bazin, platesc culoarele, cumpara echipamente, medicamente (ce se recomanda..... si medicatia este pentru toti, caci e greu pentru fiecare varsta, tip de sportiv, antrenament), platesc orele de sala, cantonamentele, competitiile interne, externe (mai putin CN, pentru cei buni). Trezim copiii, in fiecare zi la ora 6, ii ducem la bazin, stam pana la 9-9.30. Apar si dublele, adica seara alte trei ore... pentru ce?
Antrenorul responsabil: sa nu se intample ceva cu sportivul, in timpul antrenamentului...
Parintele iresponsabil: cel care trezeste copilul in fiecare dimineata la ora 6, ii cere podium, timpi si spune ca numai copilul isi doreste sa faca sport... Ma intreb cati copii se trezesc cu placere in fiecare dimineata si de abia asteapta sa ajunga la bazin si sa traga la un  antrenament de 6000-7000 m ? 
Iar daca nu iti dai duhul, nu esti rosu ca racul la capatul culoarului, dupa ce ai avut niste cronometrari nu-i bine, nu ai sa obtii rezultate!!!!
Cu ce ne-am ales? Pai dupa vreo 7 ani de inot (4 ani de performanta), in cazul copilului meu, am invatat sa inotam (cred!!); tehnica, mai trebuie, ceva perfectionata.
Sănătate va înseamna sportul de placere, de amator.
Si cand vad in mass media CV-uri ale unor politicieni incarcate cu stagii, specializari, doctorate si mai nou cu cate un sport de performanta (innot, la o doamna propusa pentru postul de ministru al educatiei) trecut printre titlurile stiintifice, ma intreb cati au facut cu adevarat performanta? Caci un sportiv adevarat, cu parghiile de care dispune  (politica) nu poate lasa de izbeliste sportul, standardele, performanta.

Un comentariu:

  1. Nici o reactie, discurs din partea celor responsabili cu inotul de performanta (medic sportiv, antrenor, "greii" de la federatie...
    Numai atunci poti corecta, daca recunosti greselile.
    Probabil, ca cerem prea mult, la niMicul care este.
    Ma uit pe site-ul federatiei. Liniste deplina. Ma uit pe swimming world: Top Romanian Swimmer Mihai Ciocan Collapses, Dies
    http://www.swimmingworldmagazine.com/lane9/news/World/33566.asp?q=Top-Romanian-Swimmer-Mihai-Ciocan-Collapses,-Dies
    "We will continue to follow this story as it develops"

    RăspundețiȘtergere