duminică, 3 februarie 2013

Glutationul

si... paracetamolul

Glutationul este un tripeptid.  Importanţa acestui compus derivă din faptul că el se găseşte în toate ţesuturile organismelor vii. Este un “tiol universal” care îşi transferă agenţii oxidanţi periculoşi organismului, grupa tiol transformându-se în disulfură.


        Glutationul este, de asemenea, un agent detoxifiant pentru organism, legând astfel compuşii carcinogeni (cum sunt acceptorii Michael şi 2,4-dinitrohalobenzenii). În ambele cazuri, tiolul acţionează ca un agent nucleofil. De cele mai multe ori este suficientă prezenţa glutationului în organismul nostru pentru a ataca aceste otrăvuri înainte ca ele să reacţioneze cu ADN - ul sau alte enzime. Astfel, toxina este acum legată covalent de glutation şi nu mai are un caracter electrofil. Devine inofensivă şi este eliminată. Glutationul este refăcut de organism prin biosinteza lui din aminoacizii respectivi.

        Paracetamolul este un important analgezic, dar luat în cantităţi mari devine periculos, deteriorând ficatul. Apare această problemă întrucât paracetamolul este metabolizat într-un oxidant ce distruge glutationul. Nu există probleme în cazul dozelor normale, întrucât există o cantitate suficientă de glutation care să reacţioneze cu produsul de metabolizare al paracetamolului.
Paracetamolul este inofensiv dacă este luat într-o cantitate mai mică, dar accidente se pot produce dacă această doză este depăşită, mai ales la persoanele care sufera de insuficienta hepatica, hepatita virala, insuficienta renala, au consumat alcool.

În cazul unei supradoze, tot glutationul poate fi folosit, ceea ce duce la o deteriorare ireversibilă a ficatului.

Pe cat posibil, de evitat p-acetil-aminofenolul !!!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu