joi, 21 februarie 2013

Acizii omega-3

din seminte
Seminţele sunt o sursă excelentă de AG omega-3, antioxidanţi, proteine si fibre:
seminţe crude, neprocesate termic, nesărate, neîndulcite, adica  seminţe brute de chia, cînepă, rodii, in, dovleac, caise, susan, floarea soarelui, struguri.
Semințele Chia sunt o sursa de acid alfa-linolenic (ALA, acid gras omega-3 cu „lanţ scurt”),  în timp ce pestele este o sursa de acizi: eicosapentaenoic (EPA) si docosahexaenoic (DHA), acizi graşi omega-3  cu "lanț lung".
ALA - protector hepatic
EPA + DHA - protector al  creierului şi al inimii
Salvia hispanica, cunoscută sub numele de Chia, este o specie de planta cu flori, în familia mentei. Semintele de chia   prezinta:
de 3 ori puterea antioxidantă din afine;
- de 3 ori mai mult fier decat spanacul;
-  de 6 ori mai mult calciu decat laptele;
-  de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele;
-  de 8 ori mai mult omega-3 decât somonul;
-  de 10 ori mai multe fibre decat orezul ;
 - de 15 ori mai mult magneziu decat broccoli

Ulbricht C et al,  Chia (Salvia hispanica): a systematic review by the natural standard research collaboration,  Rev Recent Clin Trials, 2009,  4 (3): 168–74

Şi eu caut urgent seminţe de chia!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu