duminică, 24 martie 2013

ambra

secreţia sub forma unor calculi, la nivelul intestinului unui caşalot

Este de 4 tipuri, în funcţie de culoare (de gradul de maturaţie): ambră neagră de consistenţă moale, ambră gri închis către negru, ambră gri şi ambră albă. Ambra gri şi cea albă sunt calităţile cele mai apreciate.
Ambra se utilizează în parfumerie sub formă de tincturi alcoolice. Mirosul tincturii este complex, cald, amintind de mirosul algelor marine, de tabac, cu o nuanţă de muscat, foarte tenace.
Prin distilare cu vapori de apă sau codistilare cu glicol se obţine un ulei volatil, cu randament de 0,3-0,65%. Majoritatea componenţilor chimici ai ambrei sunt inodori. Partea antrenabilă cu vapori (0,15-0,3%) este constituită din componenţi odorizanţi.

Cel mai important constituent chimic al ambrei este ambreina, care este inodoră, dar care în urma unor procese oxidative şi fotochimice, duce la apariţia unui mare număr de compuşi odoranţi.
Efectul odorant caracteristic de „ambră” se datorează ambroxului.
Ambra este exclusiv folosită în parfumeria fină, sub formă de tinctură 3%. Este folosită pentru a exalta notele florale, în parfumuri cu tonalităţi calde, cu notă orientală şi parfumuri cu notă ambrată dominantă.
- ambra, alaturi de note verzi lemnoase de vetiver si patchouli, combinandu-se armonios cu iasomia si trandafirul in Chanel 5
- esentele lemnoase, ambra, moscul si vanilia în Coco
- ambra si tutunul în Egoiste 
- lemn de santal, ambra, mosc, muschi de stejar, vanilie ...în Allure Homme
- ambra gri în Balmain Ambre Gris
- ambră, fum, cu note de vârf coriandru, oregano şi dafin în Ambre Sultan creat de Cristopher Sheldrake 
eleganţă în Ambre Nuit – Dior

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu