Vitamina F este reprezentata de un grup de acizi polienici: acidul linoleic (omega-6), acidul linolenic (omega -3) si acidul arahidonic (omega-3). Aceşti acizi consideraţi “esenţiali” pentru organismul animal – intră în compoziţia
lipidelor complexe, cu rol structural (formează membrana celulară împreună cu
glucidele şi lipidele).
Grăsimile cu un conţinut ridicat de AGE scad nivelul
colesterolemiei, probabil prin esterificarea colesterolului şi eliminarea esterilor prin
bilă.
Carenţa în vit. F duce la tulburări în dezvoltarea şi funcţionarea
pielii (uscare, descuamare, eczeme). Cum AGE se găsesc în
abundenţă în grăsimile vegetale (uleiuri vegetale), carenţa e rar întâlnită.
Cel mai bun raport (fiind un raport similar lipidelor pielii) de acizi omega 3: omega 6 se intalneste in uleiul de canepa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu