in antioxidanti (quercitina, antocianina, cinarina, luteolina sau silimarina, cinarina)
in beneficii...
Am achizitionat anghinarea de la un supermarket, de indata ce am descoperit minunata Dictatura gastronomica, una dintre primele carti de bucate care a aparut in Romania secolului al XIX-lea. Aici gasim retete care folosesc drept ingredient principal aceasta specie de planta erbacee.
Constantin Bacalbaşa, jurnalistul autor de cărţi de bucate, prepara anghinarea in mai multe feluri:Anghinare cu sos alb "Curăţă bine anghinarea tăindu-i coada, scoţându-i foile veştede şi tăind vârfurile celorlalte. Spal-o cu apă rece. Acoperă anghinarea cu apă în clocot, pune puţină sare şi lasă să fiarbă o jumătate de oră. Dacă foile se rup uşor, anghinarea e fiartă, dacă se ţin de legumă, mai fierbe. Când e fiartă, scoate-o din apă, scutur-o de apă. În apa în care a fiert fă un sos alb, adăugând jumătate din cantitatea de lapte sau bulion de legume."
Anghinare cu sos remoulade "Fierbi legumele cum se spune mai sus, apoi le serveşti cu sosul următor: Toacă şi pisează un pumn de măcriş şi de mărar. Când piureaua a ajuns fină de tot, aruncă în piuliţă un gălbenuş răscopt, un alt gălbenuş crud, o bucată de miez de pâine muiat în lapte şi stors apoi. Pisează, mai departe, repede, turnând, cu puţinul, untdelemn, sare şi zeamă de lămâie. Sosul trebuie să fie foarte des."
Anghinare cu roşii "Ia anghinarii de cele mici, scoate aproape pe jumătate foile şi taie pe jumătate pe celelalte. Pune apoi anghinariile în unt rumenit, tăiat cu apă fierbinte sau bulion de legume. Să pâlpâie pe foc timp de un ceas şi jumătate, priveghind ca să rămână întregi. Adaugă sare şi, pentru ca sosul să fie legat, pune şi piurea de pătlăgele roşii."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu