sâmbătă, 27 decembrie 2014

portocale, cuisoare

patchouli si .... mult suflet pe cafea


miercuri, 24 decembrie 2014

Malus

purpurea si pink.
De fapt este Malus domestica gatit de sarbatoare.






marți, 23 decembrie 2014

extractul de imortele

Imortelele (Helichrysum italicum) sunt flori salbatice care sunt renumite pentru exceptionala lor longevitate, pentru faptul ca nu se ofilesc niciodata. 




 Din flori, se  extrage uleiul esential de imortele care concentreaza in moleculele sale secretul tineretii vesnice.
Uleiul esential de imortele este considerat uleiul cu cele mai puternice capacitati de  vindecare şi de regenerare in aromaterapie. Acesta este cultivat şi distilat în climatul mediteranean din sudul Franţei, fapt caruia i se datoreaza aroma calda, parfumata, cu o fineţe aproape de miere.
Astazi, am testat, analizat, m-am documentat despre acest ulei divin.
O gama larga de produse de calitate cu ulei esential de imortele am decoperit-o la L'OCCITANE.

traditii

gastronomie, chimie, biochimie...
amidon, lactoza, lipide, cefaline, lecitine, zaharoza, zimaza

vineri, 19 decembrie 2014

Gastronomia lipidelor

Hranirea animalelor de laborator (experimental si de ce nu industrial) cu ratii lipsite de colina produce ficat gras (colina si precursorul ei metionina au efecte lipotrope, favorizand transportul trigliceridelor din ficat).
Pasta din ficatul gras de gasca sau rata este comercializata sub numele de foie gras. Infiltratia grasoasa a ficatului (ficatul "marit') unei rate sau gaste care a fost hranita fortat este consumata ca un produs de lux.

Gastronomic, nu este importanta marirea cantitativa a ficatului, ci cea calitativa. In urma stocarii excesului de lipide, ficatul capata o culoare caracteristica ce variaza de la bej la roz pal, creste in densitate, ajunge la o textura fina si cremoasa, apropiata de cea a untului.
iar despre preparatele culinare datorate unei steatoze hepartice aici.


Biochimia lipidelor

Hidroliza trigliceridelor este catalizata de lipaze diferite.


Reacţia cea mai lentă, limitantă de viteză, este prima etapă, fapt ce explică de ce nu se acumulează în celule produşii intermediari, digliceridele şi monogliceridele. Acestea sunt hidrolizate cu o viteză mai mare decât viteza cu care se formează.
Acumularea de trigliceride in ficat determina steatoza sau ficatul gras (infiltratia grasaoasa a ficatului). Tulburarea este rezultatul unei sinteze hepatice intense de trigliceride sau al unei dereglari al mecanismului de transport al grasimilor din ficat. Dacă influxul de acizi grasi este continuu şi ridicat, cantităţile mari de trigliceride nu pot fi încorporate în lipoproteine în ritmul în care sunt sintetizate, ceilalţi componenţi ai lipoproteinelor devenind factorii limitanţi pentru exportul trigliceridelor. În alte situaţii, acumularea de grăsimi în ficat, nu este rezultatul unei sinteze excesive de trigliceride, ci al incapacităţii ficatului de a furniza proteinele, fosfolipidele sau alţi componenţi ai lipoproteinelor.
Inhibiţia sintezei proteice cu diverse toxine determină ficat gras.







Chimia lipidelor


Vitamina F este reprezentata de un grup de acizi polienici: acidul linoleic (omega-6), acidul linolenic (omega -3) si acidul arahidonic (omega-3). Aceşti acizi consideraţi esenţiali pentru organismul animal – intră în compoziţia lipidelor complexe, cu rol structural (formează membrana celulară împreună cu glucidele şi lipidele). 
Grăsimile cu un conţinut ridicat de AGE scad nivelul colesterolemiei, probabil prin esterificarea colesterolului şi eliminarea esterilor prin bilă. 
Carenţa în vit. F duce la tulburări în dezvoltarea şi funcţionarea pielii (uscare, descuamare, eczeme). Cum AGE se găsesc în abundenţă în grăsimile vegetale (uleiuri vegetale), carenţa e rar întâlnită.


Cel mai bun raport (fiind un raport similar lipidelor pielii) de acizi omega 3: omega 6 se intalneste in uleiul de canepa.










duminică, 14 decembrie 2014

cerebrozide, gangliozide

sunt lipide complexe fara fosfor.
Primele se gasesc in creier (substanta alba), celelalte in substanta cenusie. Se deosebesc prin glucidul pe care-l contin. Cerebrozidele au ceramida legata prin grupa OH de o oza (beta glucoza sau galactoza), iar gangliozidele au drept componenta glucidica un dizaharid.

 sau:
 mari asemanari si tot mari deosebiri la ultimul curs predat saptamana ce a trecut.

joi, 4 decembrie 2014

Antibacterial Allantoin and Anti-Oxidant Vitamin E Soap

un sapun pentru cunoscatori,
pentru studentii mei care studiaza biochimia mediului, compusii poluanti, efectele lor asupra epidermei,...

Alantoina, adaugata in compozitii cosmetice, este un factor de regenerare si revitalizare a pielii, ajuta la sinteza colagenului, accelereaza vindecarea si protejeaza pielea de factorii iritanti.



 


joi, 27 noiembrie 2014

forme, arome

cafea verde si ulei de catina


 

miercuri, 26 noiembrie 2014

tutun si tamaie,

in sapunul plin de arome de  vetiver, mosc, patchouli,
cu cafea verde...
Un rafinament la ceas de seara,
aroma verde cu iz dulce, bogat lemnos,  condimentat,....










duminică, 23 noiembrie 2014

extractul de iedera







extractul uscat din frunze de iederă (Hedera helix, Hiedra ) conţine o saponină, alfa – hederina, care este responsabilă pentru ameliorarea simptomelor în cazul tusei productive.

Datorită saponinelor conţinute în iedera medicinală secreţiile vâscoase sunt fluidificate. Extractul de iedera se obtine prin macerarea frunzelor de iederă într-un amestec natural de apă şi glicerină. Activii conţinuţi în iederă sunt în majoritate hidrosolubili. Prin macerarea iederei într-un amestec de apă cu glicerină, elementele componente se vor solubiliza adecvat. După filtrare se obţine un amestec încărcat cu activele plantei.
Extractul de iedera prezinta proprietati:  anticelulitice, revitalizante, usor antiinflamatoare, de netezire a pielii.
 




sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Polihelixan



Un ingredient puternic activ, natural si ecologic, extras din secretia melcilor.
Cercetari recente arata proprietatile acestui principiu asupra imbatranirii, leziunilor pielii, vergeturilor si fotooxidarii.
Polihelixan-ul contine: alantoina, proteine, vitamine, alfa hidroxiacizi, mucopolizaharide, enzyme proteolitice, elastina si collagen.
Astfel, efectele sunt de a indeparta celulele moarte, exfoliant, incurajeaza formarea de tesut nou, antiseptic, antioxidant, promoveaza sinteza de colagen si elastina, hidratant, antiinflamator.