Beurre noisette este acea stare a untului pus pe foc, intre momentul in care da in clocot si
inceputul oxidarii. In acest stadiu culoarea si aroma sa amintesc de alune. Nu sunt adepta grasimilor procesate termic, dar am incercat sa fac acest unt caramelizat. Cu putina rabdare, se face usor. Untul trebuie sa fie incalzit la foc mediu. La fierbere se formeaza spuma, care trebuie indepartata mereu. Pe masura ce fierbe, untul isi va schimba culoarea si va capata aroma de alune. Beurre
noisette este gata cand compusii solizi din lapte se separa si se lasa pe
fundul cratitei, caramelizandu-se, iar untul are culoarea si consistenta
uleiului. Se lasa la racit si se strecoara printr-o sita foarte fina.
Acest unt caramelizat, cum ii spun eu, se foloseste frecvent in cofetaria franceza.
Intr-un dictionar gastronomic: "Beurre
noisette is unsalted butter that has been lightly browned, but not burned".
Cu acest unt caramelizat eu am facut inghetata de banane, de fapt l-am adaugat la sfarsit, cu putin dulce de leche.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu