Seminţele sunt o sursă excelentă de AG omega-3, antioxidanţi, proteine si fibre:
seminţe crude, neprocesate termic, nesărate, neîndulcite, adica seminţe brute de chia, cînepă, rodii, in, dovleac, caise, susan, floarea soarelui, struguri.
Semințele Chia sunt o sursa de acid alfa-linolenic (ALA, acid gras omega-3 cu „lanţ scurt”), în timp ce pestele este o sursa de acizi: eicosapentaenoic (EPA) si docosahexaenoic (DHA), acizi graşi omega-3 cu "lanț lung".
ALA - protector hepatic
EPA + DHA - protector al creierului şi al inimii
Salvia hispanica, cunoscută sub numele de Chia, este o specie de planta cu flori, în familia mentei. Semintele de chia prezinta:
- de 3 ori puterea antioxidantă din afine;
- de 3 ori mai mult fier decat spanacul;
- de 6 ori mai mult calciu decat laptele; - de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele;
- de 8 ori mai mult omega-3 decât somonul;
- de 10 ori mai multe fibre decat orezul ;
- de 15 ori mai mult magneziu decat broccoli
Ulbricht C et al, Chia (Salvia hispanica): a systematic review by the natural standard research collaboration, Rev Recent Clin Trials, 2009, 4 (3): 168–74
Şi eu caut urgent seminţe de chia!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu