joi, 28 februarie 2013

De martisor, de la politia romana

un cadou adevarat pentru un lucru imaginar

Un adevarat cadou de la politie. In dupa amiaza aceasta am fost oprita de agentii de politie, dupa un discurs ca am fugit de la locul faptei.... si ca "m-au alergat" vreo 500m. De ce? Ca nu am acordat prioritate pietonilor pe marcaj!!!!!!!! Eram singura, au trecut la intimidare, mi-au facut proces verbal de constatare, nu am vrut sa-l semnez, caci nu era nimic adevarat. (De la acel marcaj, unde nu a fost nici un pieton si pana unde am oprit nu erau mai mult de 150m!!!!) Au pus un martor sa semneze, ca nu recunosc, dar nu am vazut PV, in schimb mi-au oprit permisul, mi-au dat dovada pt 15 zile!!!! Este sesizarea lor impotriva mea!!!!, iar acel martor nu a vazut nimic, doar l-au pus sa semneze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Acel agent de circulatie are multe pe cap, la activ. Am citit pe net, dar eu ce pot sa fac? O femeie singura, la volan, in Romania de azi.

despre agent am citit cand am venit acasa,

http://www.argesmedia.ro/fapt-divers/ce-ziceti-de-asta-domnule-dumitru-nicolae-vezi-ca-daca-te-bat-astia-eu-nu-ma-bag

miercuri, 27 februarie 2013

viata unui sportiv

Nu valorează nimic!!!


Nu costa nici macar 100 de lei !!!!
Au trecut cateva zile de la tragicul eveniment, speranta  inotului romanesc, Octavian Ciocan (18 ani) a murit luni seara, la o petrecere Nici un oficial din partea federatiei nu a comentat, poate o face în secret. Este vorba despre un sportiv care si-a pierdut viata, ca urmare a unui „infarct miocardic acut, cu cardiopatie hipertrofică şi stenoză aortică. Adică o problemă congenitală declanşată, probabil, pe fondul băuturii şi al oboselii.” [1]


„Diagnosticul de cardiopatie hipertrofica e o gognata minciuna. Cu asa ceva nu poti inota 27 km pe zi fara sa lesini. Acesta maladie provoaca ahiaritmii recurente, dispnee de efort, sincope provocate de efort, caldura, fibrilatie atriala, crize de angina pectorala de efort plus ca orice prost de cardiolog ar fi sesizat pe ECG. Plus ca boala necesita pace-maker. Si n-a murit el in bazin, murea dansand, e plauzibil nu?” [2]

Octavian Ciocan avea în palmares opt medalii câştigate la Campionatele Balcanice şi la Naţionalele de înot, dintre care patru de aur, două de argint şi două de bronz” [1]


La CN avea multe, multe medalii. O poza din camera sa, parca, spune mai mult [3].


Antrenorii, fostii sportivi performeri nu comenteaza, tac, dau like-uri, gata evenimentul s-a terminat (poate încă sunt prea „afectaţi” şi nu-şi găsesc cuvintele). Nu deranjam, ne protejam. Fosti sportivi, foşti antrenori ai lotului de nataţie al României, care acum sunt departe de ţară spun, in privat, ca am dreptate că se forteaza, „ca unii antrenori trec peste orice de dragul performatei care sa-i releve pe ei ca personaltati” Acestia, probabil, işi protejează prietenii din Romania. Cum este posibil ca un sportiv de performanţă, cu multe titluri, să moară la o petrecere? De ce nu mai mergea regulat la antrenamente, de ce nu a avut un program postrecuperator după ce a renunţat la sport? De ce sportivi talentaţi, multipli recordmani nationali, multipli campioni naţionali se lasă de înot la 16, 17 ani? (cunosc destule cazuri)? De ce se forţează atât de mult la antrenamente? De ce nu se recunosc greşelile? Numai când recunoşti, poţi să îndrepţi ceva. În rest, ne văităm, şi aşteptăm poate un Berthelot, o regină Maria sau un Carol să ne rezolve problemele. Iata că au venit alţii şi şi-au rezolvat ei problemele şi pe ale noastre nu, care sunt multe şi nemărunte.

Si totuşi în afară, in swimming world magazine, s-a comentat [4].

Ca în tot sistemul avem manageri şi altceva, la înot manageri şi ce-o mai fi (sportivi, antrenori, medici, copii). Înţeleg că primii sunt atât de ocupaţi cu problemele (lor) că nu mai au timp şi de ale altora. Măcar acum, după acest trist eveniment, antrenorii, sportivii, cei cu pricepere şi bunăcredinţă să analizeze, să schimbe ceva în mentalitate, educaţie, antrenament.
Să înţeleg că se va introduce ecografia cardiacă în examinarea sportivilor şi restul se rezolvă de la sine?
1. http://www.prosport.ro/sport-life/special/misterul-unei-morti-subite-de-ce-a-decedat-un-tanar-sportiv-de-viitor-pretul-vietii-250-de-lei-10601663
2. http://www.facebook.com/#!/aureliageorgeta.cernat?fref=ts
3. http://forum.egaming.ro/topic/141952-eg-tv-in-memoria-lui-police-hamm3r/page-8<
4. http://www.swimmingworldmagazine.com/lane9/news/World/33566.asp?q=Top-Romanian-Swimmer-Mihai-Ciocan-Collapses,-Dies


luni, 25 februarie 2013

Inotul de performanta

Sportul de performanta este o uzura, solicita organismul foarte mult

Mi-am propus mai de mult sa postez despre sportul de performanta, dar astazi ma simt obligata sa fac acest lucru. Aseara, unul dintre inotatorii talentati, poate cel mai talentat, a murit la o petrecere!!
Un tanar de 18 ani, cu un viitor stralucit, cu o constitutie ideala pentru acest sport, serios, disciplinat, ordonat, talentat,.... In fine l-am admirat de fiecare data cand venea la CN la Pitesti. Il dadeam exemplu copiilor de la clubul din care face parte si baiatul meu,  cum isi face incalzirea acest sportiv, cat de serios este in tot ceea ce face.
Cand il certa antrenoarea, tacea, asculta  si... nu raspundea. Spun acest lucru fiindca la un concurs am stat in spatele lor. Un sportiv ideal pentru un antrenor (poate) mai putin exigent.
Octavian Ciocan la juniori, devenea CN la seniori. Avea record national, la 16 ani la 800 l, a fost multiplu campion national, multiplu campion balcanic de juniori la 50, 100, 200, 400l, argint la 200f.... si moare la o petrecere,  dupa ce consuma alcool (!!!!!!). Avea doar 18 ani!!!
Surse din cadrul Serviciului de Medicina Legala au declarat pentru Infobraila ca sportivul Octavian Ciocan a decedat in urmainsuficientei cardio-circulatorie, cu infarct miocardic acut, cu cardiopatie hipertrofica si stenoza aortica"
Se intampla la nici un an de cand campionul mondial la 100b, Alexander Dale Oen (26 ani, aprilie 2012) moare, dupa antrenament (atac de cord, provocat de o boala coronariana cronica) !!!!!

Un comentariu trist dar adevarat despre Dale Oen, dar si se potriveste si in cazul de fata:

If this guy had smoked, ate pies, and drank like a fish instead of trying to swim like one he could have easily made 50, red arrow all you like, The Truth often hurts.”

 Sportul de performanta, (mai ales cand te bati la sutimi de secunde), solicita la maxim  organismul, iar daca acesta nu este sanatos, problemele pot fi fatale.
Controalele medicale  la 6 luni ar trebui  facute cu cea mai mare responsabilitate, analizele interpretate corect, o alimentatie prescrisa de nutritionisti profesionisti capabili sa le ofere cele mai bune informatii cu privire la dieta, psihologi ca urmare a solicitarii fizice si psihice de multe ori peste limite, multa odihna,...
La momentul actual in sport nu se investeste nimic (poate in fotbal, daca se numeste  sport) . Parintii aduc copiii (spre ce?) la bazin, platesc culoarele, cumpara echipamente, medicamente (ce se recomanda..... si medicatia este pentru toti, caci e greu pentru fiecare varsta, tip de sportiv, antrenament), platesc orele de sala, cantonamentele, competitiile interne, externe (mai putin CN, pentru cei buni). Trezim copiii, in fiecare zi la ora 6, ii ducem la bazin, stam pana la 9-9.30. Apar si dublele, adica seara alte trei ore... pentru ce?
Antrenorul responsabil: sa nu se intample ceva cu sportivul, in timpul antrenamentului...
Parintele iresponsabil: cel care trezeste copilul in fiecare dimineata la ora 6, ii cere podium, timpi si spune ca numai copilul isi doreste sa faca sport... Ma intreb cati copii se trezesc cu placere in fiecare dimineata si de abia asteapta sa ajunga la bazin si sa traga la un  antrenament de 6000-7000 m ? 
Iar daca nu iti dai duhul, nu esti rosu ca racul la capatul culoarului, dupa ce ai avut niste cronometrari nu-i bine, nu ai sa obtii rezultate!!!!
Cu ce ne-am ales? Pai dupa vreo 7 ani de inot (4 ani de performanta), in cazul copilului meu, am invatat sa inotam (cred!!); tehnica, mai trebuie, ceva perfectionata.
Sănătate va înseamna sportul de placere, de amator.
Si cand vad in mass media CV-uri ale unor politicieni incarcate cu stagii, specializari, doctorate si mai nou cu cate un sport de performanta (innot, la o doamna propusa pentru postul de ministru al educatiei) trecut printre titlurile stiintifice, ma intreb cati au facut cu adevarat performanta? Caci un sportiv adevarat, cu parghiile de care dispune  (politica) nu poate lasa de izbeliste sportul, standardele, performanta.

sâmbătă, 23 februarie 2013

Nimic nou

in est

"Aici nu poţi pune bază pe nimic...Oamenii în poziţii înalte se gândesc mai ales la propriile interese şi la cele ale ţării lor nu prea. Nu-ţi vine să crezi ce apatie domneşte peste tot!” 9 decembrie 1916
"Guvernul român este deplorabil şi se gândeşte aproape exclusiv la interesele sale” 14 decembrie 1916
se” iau hotărâri extraordinare  fără nici un pic de reflecţie, fără a se preocupa de consecinţele  pe care le-ar putea avea şi cu o nepăsare pe care nu o găseşti nici la un copil de 10 ani” 19 ianuarie 1917
"Şi totuşi, soldatul român este bun, pentru că vine de la ţară, este frust, rezistent, obişnuit să asculte. Dar ofiţerul ţine prea mult la bunăstarea lui şi la preţioasa lui existenţă. Sentimentul datoriei este o necunoscută pentru cei mai mulţi dintre ofiţeri.” 31 ianuarie 1917
„... fiecare se bagă în toate, dar fără să ajungă la vreun rezultat. Multe vorbe, dar nicio acţiune. Se ascultă pe sine vorbind şi nu-i aud pe ceilalţi. Problemele sunt studiate superficial, se ignoră cu bunăştiinţă detaliile. Astfel, dezordinea este completă.”  4 martie 1917
soldatul, ţăranul român – admirabil-, dar ofiţerii, orăşenii, cei bogaţi şi educaţi sunt nişte fiinţe ale plăcerii, cărora, în timp de război, le lipsesc distracţiile şi care nu se pot lipsi de ele prea multă vreme!” 7 ianuarie 1918

Generalul Henri Berthelot, Memorii si Corespondenta 1916-1919, Editura Militara, Bucuresti, 2012
"conversaţia mea cu Gurco, imi spune: sunteţi mai român decât românii! Ce interes aveţi dumneavoastră ca armata română să fie reformată, şi încă atât de repede!”, Berthelot, 31 ianuarie 1917
Celebra  bunică a reginei Maria, Regina Victoria, a caracterizat România ca  fiind  o țară "foarte instabilă și având populația destul de coruptă“.

Am avut nevoie de straini pentru a ne salva tara, a reforma sanatatea, educatia... Numai ca atunci, acei straini adusi au fost cu bunavointa  si cei care i-au adus  au fost de bunacuviinta!!!




Hesperidina

un bioflavonoid ce protejeaza integritatea capilarelor si venelor

Este un glicozid care se gaseste in citrice,  in special in chitra (Citrus medica).

Fructul chitrei, de culoare galbena, mai mare decat portocala (poate atinge greutatea de 1 kg), mai contine alaturi de hesperidina si zaharuri, fibre, acid citric,  saruri minerale (K, I, Ca, P si Fe),  vitamina C.


J.A. Del Rı́oa, M.D. Fustera, P. Gómeza, I. Porrasb, A. Garcı́a-Lidónb, A. Ortuñoa, Citrus limon: a source of flavonoids of pharmaceutical interest, Food Chemistry, 2004, 84( 3), 457–461

joi, 21 februarie 2013

Referat de necesitate

Distilled water (can be deuterium depleted)

Limonene;
Linalool;
Alcohol;
Buthylphenyl methylpropional;
Hydroxycitronelal;
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde (Lyral);
Hexyl cinnamal;
Citral;
Citronellol;
Geraniol;
Coumarin;
Benzylbenzoate ethylhexyl methoxycinamate;
4-tert-butyl-4'-methoxydibenzoylmethane;
Ethylhexyl salicylate;

And a little fragrance.....

Acizii omega-3

din seminte
Seminţele sunt o sursă excelentă de AG omega-3, antioxidanţi, proteine si fibre:
seminţe crude, neprocesate termic, nesărate, neîndulcite, adica  seminţe brute de chia, cînepă, rodii, in, dovleac, caise, susan, floarea soarelui, struguri.
Semințele Chia sunt o sursa de acid alfa-linolenic (ALA, acid gras omega-3 cu „lanţ scurt”),  în timp ce pestele este o sursa de acizi: eicosapentaenoic (EPA) si docosahexaenoic (DHA), acizi graşi omega-3  cu "lanț lung".
ALA - protector hepatic
EPA + DHA - protector al  creierului şi al inimii
Salvia hispanica, cunoscută sub numele de Chia, este o specie de planta cu flori, în familia mentei. Semintele de chia   prezinta:
de 3 ori puterea antioxidantă din afine;
- de 3 ori mai mult fier decat spanacul;
-  de 6 ori mai mult calciu decat laptele;
-  de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele;
-  de 8 ori mai mult omega-3 decât somonul;
-  de 10 ori mai multe fibre decat orezul ;
 - de 15 ori mai mult magneziu decat broccoli

Ulbricht C et al,  Chia (Salvia hispanica): a systematic review by the natural standard research collaboration,  Rev Recent Clin Trials, 2009,  4 (3): 168–74

Şi eu caut urgent seminţe de chia!!

marți, 19 februarie 2013

Bromelaina

compus natural "mai eficient decat chimioterapia"

Bromelaina este o enzima naturala care se gaseste in tulpinile de ananas. 
Se mai gaseste in fructele de ananas (in special in miezul ananasului).
Se pare ca bromelaina trateaza cancerul mult mai eficient decat medicamentul de chimioterapie 5-fluorauracil, intrucat prezinta o citotoxicitate selectiva (distruge celulele canceroase si nu lezeaza celulele, respectiv tesuturile sanatoase).
Bromelaina este un agent antiinflamator puternic care poate reduce durerea, umflăturile şi favorizeaza refacerea ţesuturilor.


http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/herbsvitaminsandminerals/bromelain

Atunci când o persoană pierde lupta cu cancerul apeland la terapia  convențională cu citostatice pare uşor răspunsul: victima nu a respectat tratamentul, a venit prea tarziu, boala este chimiorezistentă sau cancerul era foarte agresiv. Despre natura non-selectivă a agentului chemotoxic, care duce în final la moartea organismului, nu se prea vorbeşte. Nu ar fi prea productiv, nici pentru industria farmaceutică, nici pentru medici...

luni, 18 februarie 2013

Saponine

din Saponaria

Saponinele, compusi organici de natura vegetala,  in contact cu apa formeaza o spuma abundenta si persistenta.
Denumirea lor a fost data de Schroder în 1804, în urma studierii plantei Saponaria officinalis (floarea de sapun)  din familia Caryophyllaceae.
Saponinele se impart in 2 mari grupe:
-triterpenice, au nucleu triterpenic;
-steroidice, au nucleu steroidic

Saponinele steroidice constituie materia prima in semisinteza hormonilor steroidici.
In Saponaria officinalis sunt saponine triterpenice:

J M. Augustina, V Kuzinaa, S B. Andersenb, S Baka, Molecular activities, biosynthesis and evolution of triterpenoid saponins, Phytochemistry, 2011, 72(6),   435–457
Actiune, Indicaţii, Contraindicaţii, Administrare…..

http://www.terapii-alternative.com/remedii-naturiste/Sapunarita-Saponaria-officinalis-_795.html

Natura ofera variante pentru detergenti. Nu mai este nevoie sa folosim chimicale.

joi, 14 februarie 2013

Narcisina

un alcaloid din narcise



Florile si bulbii narciselor au efecte calmante, linistitoare, emoliente, dezinfectante, antiseptice, sedative, antitusive si antiasmatice.
Narcisele din gradina mea

miercuri, 13 februarie 2013

Cafeina

din cafea, coca-cola şi ceai

Sarbatoarea ceaiului, in supermarket s-a terminat. Am achiziţionat diverse sortimente: ceai de cirese salbatice, de peach-melba, verde „morning sun” si „mint tea mor”.
      Acum cativa ani, am condus o lucrare de licenta despre extracte de compusi naturali, mai precis extractia si caracterizarea cafeinei din diverse produse: ceaiuri, sucuri, cafea. Intr-o dimineata am luat repede din sertar un ceai. In marea graba, din greseala, am luat un ceai antistres. Am facut experimentul si la acest tip de ceai am gasit cafeina intr-o cantitate apreciabila. Nu dau aici rezultate, analize, metode de extractie, numai o singura observatie: ceaiul antistres contine mult mai multa cafeina decat cel de tei.

Ceaiul antistres consumat periodic, probabil, stimulează reacţiile anormale, cafeina fiind un excitant al SNC!

marți, 12 februarie 2013

Medaliile de aur

si de argint

cu care se lauda, de obicei, firmele participante la Marele Salon International de la Geneva sunt un fel de diplome de participare.

Firma MB Telecom SRL, firma cu capital integral românesc, a câştigat marele premiu  cu invenţia Roboscan, la cel mai mare salon internaţional în domeniu, la Geneva.
Pentru prima data, in istoria de 37 de ani a salonului, cea mai mare distinctie a fost obtinuta de romani, in anul 2009.

Daca cooperezi la actiunea Salonului  (dispui de bani si platesti taxele)  primesti diplome de participare.
Pardon, medalii!!



luni, 11 februarie 2013

curriculum ascuns

uneori este ascuns cu intentie!
Saptamana trecuta am participat la un program de formare in Didactica Specialitatii. Am avut prelegeri interesante, captivante.
Am "invatat" despre curriculum informal. Acesta, intr-o anumita masura poate fi considerat un curriculum ascuns, in sensul ca nu este declarat, explicitat si poate fi sesizat doar prin efectele sale.
Este ascuns cu intentie uneori,
in ultimul timp, destul de des, spun eu.
Iar cand proiectul educativ este produs cu superficialitate de catre diletanti (caci numai ei pot produce asa ceva), rezultatul educatiei poate fi cel mult toleranta!

vremuri tulburi

Am invatat ca in astfel de vremuri "este bine sa fii peste tot, ca sa strigi ABSENT !!"

Cu alte cuvinte,
Eu nu am fost ACOLO!!!!

duminică, 3 februarie 2013

Glutationul

si... paracetamolul

Glutationul este un tripeptid.  Importanţa acestui compus derivă din faptul că el se găseşte în toate ţesuturile organismelor vii. Este un “tiol universal” care îşi transferă agenţii oxidanţi periculoşi organismului, grupa tiol transformându-se în disulfură.


        Glutationul este, de asemenea, un agent detoxifiant pentru organism, legând astfel compuşii carcinogeni (cum sunt acceptorii Michael şi 2,4-dinitrohalobenzenii). În ambele cazuri, tiolul acţionează ca un agent nucleofil. De cele mai multe ori este suficientă prezenţa glutationului în organismul nostru pentru a ataca aceste otrăvuri înainte ca ele să reacţioneze cu ADN - ul sau alte enzime. Astfel, toxina este acum legată covalent de glutation şi nu mai are un caracter electrofil. Devine inofensivă şi este eliminată. Glutationul este refăcut de organism prin biosinteza lui din aminoacizii respectivi.

        Paracetamolul este un important analgezic, dar luat în cantităţi mari devine periculos, deteriorând ficatul. Apare această problemă întrucât paracetamolul este metabolizat într-un oxidant ce distruge glutationul. Nu există probleme în cazul dozelor normale, întrucât există o cantitate suficientă de glutation care să reacţioneze cu produsul de metabolizare al paracetamolului.
Paracetamolul este inofensiv dacă este luat într-o cantitate mai mică, dar accidente se pot produce dacă această doză este depăşită, mai ales la persoanele care sufera de insuficienta hepatica, hepatita virala, insuficienta renala, au consumat alcool.

În cazul unei supradoze, tot glutationul poate fi folosit, ceea ce duce la o deteriorare ireversibilă a ficatului.

Pe cat posibil, de evitat p-acetil-aminofenolul !!!



sâmbătă, 2 februarie 2013

Astazi mi-a murit umorul

toleranta, mai putin speranta

Intr-o discutie cu un coleg, profesor universitar, sfatuitor, putin provocator, mi-a dat de inteles ca autoplagierea, chestia cu colajele sunt practicate de multi.
Da, probabil sunt multi care practica acest sport, dar se mai si opresc (oamenii care fac politica).
Dar eu vorbesc despre  cei care isi castiga existenta, recunoasterea din sistemul de invatamant,  sunt educatori, formatori. Unii dintre acestia au devenit, prin ambitia lor, profesori universitari iar acum elaboreaza criterii, stategii, metodologii. Cum au ajuns acolo unde se afla stim bine, ca n-au dat prea mult in domeniul lor pentru a-si merita pozitia. Acum, dupa ce si-au atins tinta, ce sa mai faca? Se apuca cel mult de management. Unii, dintre ei, mai lenesi poate, ajung doar "inteleptii" altora mai harnici.
Cum poti sa apreciezi munca, cand tu, ca individ, ai ocolit-o?
"Excelenta si impostura fac casa buna"
Educatia nu inseamna numai a spune buna ziua, la revedere, o strangere calda de mana, o voce blanda. E drept ca atunci cand cineva imi vorbeste frumos, pe mine ma dezarmeaza. 
Apreciez tonul civilizat,  numai ca educatia inseamna mult mai mult...

vineri, 1 februarie 2013

mediul universitar

confuzia valorilor, mahalaua romaneasca, elita intelectuala a zilelor noastre....si a celor apuse.
De ce este Romania altfel?
                               de Lucian Boia

"Ceva nu merge in Romania, si nu doar sus, in clasa politica, si nu doar de ieri, alaltaieri. Sa fie un blestem?"
"Mai in gluma, mai in serios, se poate spune ca in Romania nu ajunge profesor univeristar doar cine nici in ruptul capului nu vrea sa ajunga"

"doar cine" ?

Acum este mai usor sa fii profesor, caci s-a dat dezlegare la plagiat, autoplagiat.
Asa am auzit. Inca nu mi s-a adus la cunostinta!!!