doi compuşi naturali care au pus în dificultate candidaţii care au susţinut admiterea la medicină în acest an,
doi compuşi naturali care se găsesc în fructe ce fac deliciul unei veri toride.
Acidul malic este un hidroxiacid dicarboxilic, produs în organismele vii (intervine în metabolismul fiecărei celule participând la ciclul Krebs, o succesiune de reacţii enzimatice care au drept rezultat producerea de energie prin degradarea glucidelor la nivelul mitocondriilor), ce contribuie la gustul plăcut acru din fructe. Se găseşte cu precădere în sucul de mere, fructe de pădure. Este folosit ca aditiv alimentar, scade pH-ul si oferă un gust acrisor...
Acidul malic din mere le dă acestora gustul acrisor, dar şi proprietatea de a stimula digestia şi de a dizolva grăsimile....
În natură există numai izomerul L.
În natură există D-fructoza. Fructoza este puternic levogiră, de aceea ea se mai numeşte şi levuloză (glucoza este dextrogiră, numindu-se şi dextroză). Ca atare D-fructoza este D-(-)-fructoza şi este levogiră.
Fructoza din mere menţine în limite normale nivelul zahărului din sânge.
Lecţia de stereochimie: Notaţiile D- şi L- nu au nici o legătură cu sensul rotaţiei luminii polarizate. Ele arată doar seria din care face parte un compus natural (glucid, aminoacid etc.). Exemplu, D-(-)-fructoza arată că fructoza face parte din seria D şi este optic activă levogiră. Nu există nici o corespondenţă între simbolurile stereochimice D şi L şi rotaţiile specifice. Majoritatea monoglucidelor naturale fac parte din seria D şi foarte puţine aparţin seriei L.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu