keywords: articol stiintific, chimie, CNCSIS, universitate
Zilele acestea m-am tot gandit la un articol, muncit cateva zeci de ore in laborator. Incerc sa-l public la o revista modesta, al carui factor de impact, respectiv scor relativ de influenta, nu prea conteaza pentru pretentiile evaluatorilor din comisiile superioare. Ei vor articole in reviste cu scor mai mare de 0,5 (Nici o revista romaneasca de chimie nu corespunde acestui scor!!!). Noile criterii de promovare (aduse din tari cu o traditie in cercetare si cu o educatie a cetateanului din universitati) impuse prin metodologia LEN sunt de domeniul SF pentru cei care inca mai muncesc in laboratoarele Universitatilor din Romania. Pentru cei care au "idei", lucrurile devin simple. Iata povestea:
Un coleg de departament, mai putin indemanatec cu experientele de laborator, cu un doctorat obtinut in 14 ani (dar nu de cercetari!!), publica la foc automat articole in reviste internationale, cu scoruri de impact corespunzatoare criteriilor comisiilor superioare de specialitate, mai nou ca autor principal (nu ca ar cere aceste criterii, dar omul vizeaza mai nou si contracte de cercetare!!). Publica in: Asian Journal of Chemistry, Journal of the Chemical Society of Pakistan, Journal of the Serbian Chemical Society, Journal of the Iranian Chemical Society, Spectrochimica Acta Part a Molecular and Biomolecular Spectroscopy, Chem. Eur. J etc..
Ma intrebam cum poate face sa publice zeci de artcole, unele pe subiecte straine specialitatii lui, fara a lucra experimental in laboratorul facultatii unde functioneaza (numai daca nu cumva face naveta in India sau Pakistan). Raspunsul este cunoscut de specialistii straini. Pentru inceput publici cateva articole pe bani (edituri din India, Pakistan, Iran etc. traiesc din banii autorilor si nu din vanzari), apoi te trec ei in bordul editorial, considerandu-te un mare specialist. si gata. Apar articolele.
- Cititi Beall's List of Predatory, Open-Access Publisher si veti gasi raspunsul. (http://metadata.posterous.com/83235355) de Jeffrey Beal (librarian at Auraria Library, University of Colorado Denver, from 2012 promoted to associate professor).
Acest coleg este in elita editoriala din: Asian Journal of Biochemical and Pharmaceutical Research, Oriental Journal of Chemistry, Journal of Chemistry, Rasayan Journal of Chemistry, International Journal of Chem Tech Research, International Journal of Pharm Tech Research, Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Science, Acta Chimica and Pharmaceutica Indica si multe altele. Jeffrey Beal spune:
"if you know one of these elite members, you're in luck" Da, suntem norocosi, il avem printre noi!
Din pacate s-a ajuns prea departe. Criteriile de promovare nu urmaresc decat publicarea de articole. Nu mai conteaza cum se realizeaza. Sa nu-mi spuneti ca este o comisie si analizeaza fiecare candidat. Pai unde este aceasta comisie daca productia de publicatii stiintifice este scapata de sub control ? Astfel de indivizi, cu asemenea lucrari au fost premiati de catre CNCSIS- programul Resurse Umane (mai mult au luat sumele intregi, frumusele, caci in metodologie daca articolul are un singur autor roman si restul sunt straini, suma nu se mai imparte!!!). Mai nou sunt premiati si de catre universitate (li se adauga ore de cercetare, platite, alte metodologii cu alte implementari!!!). Uitati d-lor profesori Andruh, Funeriu si nu in ultimul rand d-na Ministru Ecaterina Andronescu, unde s-a ajuns. Nu mai conteaza munca de laborator, conteaza doar o insiruire de titluri de articole, comisii, participari la conferinte trecute pe o foaie de hartie. Nimic altceva. Si astfel, castigi bani din premierea articolelor, poti promova la un titlu superior (ai ajuns la punctajul conform noilor criterii de promovare).
Daca as trimite aceasta postare pe mail, colegilor, probabil autorul articolelor la comanda ar spune ca sunt invidioasa. Altii, mi-au spus-o, ba chiar il admira (probabil admira dibacia in a pacalii colegii care inca mai muncesc), iar sefii se vor scarpina putin (dansii gandesc constructiv). Am depus acum vreo doua saptamani o sesizare in legatura cu practicile neconventionale ale colegului, la decanat (la momentul respectiv nu citisem despre cum se poate publica in revistele asiatice, articolul lui J. Beal) si nu s-a sesizat nimeni. Probabil este greu de analizat, nu au instrumentele necesare, au aparut probleme mai importante....
In concluzie: Freedom to research = Freedom to be ripped off
Bibliografie
Legea educatiei nationale http://www.edu.ro/index.php/base/frontpage
Premierea rezultatelor cercetarii (articole 2007-2011) http://uefiscdi.gov.ro/articole/1722/Articole.html
Criterii promovare http://www.cnatdcu.ro/criterii/
Beall's List of Predatory, Open-Access Publisher http://metadata.posterous.com/83235355
The Absolute Bottom of the Publishing Barrel http://nicholasmarroccohealthcare.info/?p=1643
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu